Window of Tolerance
Emoties kunnen heftig en eindeloos aanvoelen. Je leert aan de hand van de Window of Tolerance (Siegel 1999), dat is je spanningsraam, hoe je deze momenten herkent, hoe je alert leert te zijn op wat jou triggert en wat je zelf kunt doen om meer vanuit rust te gaan reageren.
Bekend is dat we nog heel veel niet weten over emoties, maar wel dat ze ontzettend complex in elkaar zitten. We weten dat emoties een functie hebben, ze vertellen je iets over de situatie waar je in zit en ook iets over jezelf. Ze zijn een soort richtingaangever in het leven en het is dus belangrijk om deze niet te negeren.
Deze heftige momenten, waarop je gespannen, getriggerd of juist lusteloos of vermoeid bent, zijn meestal niet de beste momenten om beslissingen te nemen.
Het is wel belangrijk om je te realiseren dat emoties komen en gaan. Dat is belangrijke informatie wanneer je bijvoorbeeld in een burnout zit of na een traumatische gebeurtenis. Op dat soort momenten gaan je emoties alle kanten uit en kun je het gevoel hebben dat je er nooit meer uit komt.
De theorie over de Window of Tolerance, legt goed uit hoe het werkt. De werkwijze komt oorspronkelijk uit de traumatherapie, maar is breder toepasbaar.
Je leert bij CBST® hoe deze theorie in elkaar zit, hoe je spanning kunt herkennen, hoe je je triggers kunt onderzoeken en hoe je deze spanning kunt reguleren.